китайУвеличаването на благосъстоянието и влиянието на Китай ще доведе до това езикът на азиатската държава да стане основен и за преобладаващо англоезичния в момента Интернет. Това е заключението на доклад на Nextweb, цитиран от kaldata.com.

Към момента в Мрежата „пребивават" около 2 млрд. души, като 42% от тях използват английски език. Други 32,6% потребители общуват на китайски. От Nextweb смятат, че нарастването на китайския пазар означава, че в бъдеще говорещите китайски език ще доминират над англоезичните.

Наскоро китайското правителство издаде указ, който изисква да се превеждат на китайски всички английски думи и фрази във вестници, списания, дори и уеб сайтове. Главната дирекция на печата в Китай съобщи миналата седмица, че смесицата на чужди думи с китайски в техни публикации, без съпроводителен превод е забранено.

Забраната е много строга и обхваща почти всичко: имена на хора, названия на различни места, акроними, съкращения и общи фрази. Всички тези англоезични думи в последните години са силно разпространени в Китай.

Китайските власти твърдят, че мерките се налагат, за да защитят своя език в културно отношение от влиянието на чужди думи (предимно английски). Въпреки това, тази стъпка създава още една бариера между Китай и останалата част на света, коментира kaldata.com.