33 практикуващи хирурзи взели участие в любопитен експеримент, при който част от групата трябвало да играе на компютърни игри минимум 3 часа в седмицата, съобщават от ComputerWorld.bg.

След периода на експеримента било установено, че 9-те хирурзи-геймъри правили 37% по-малко грешки, вършили работата си с 27% по-бързо и демонстрирали 47% по-добри професионални навици от 15-те си колеги, които не били пипали компютърна игра.

Според един от цитираните автори на експеримента - професорът по психология от Университета на Айова Дъглас Джентил - резултатите били доста "неочаквани", а един от докторите взели участие в програмата Джеймс Росер даже предложил в обучителните курсове на бъдещите хирурзи да бъдат включени като предмет и компютърните игри.

Едно друго изследване на Рочерския университет показа, че хората които редовно отделят по няколко часа месечно за екшън-игри, след време демонстрират подобряване на зрението.

Обяснението: при честия сблъсък с динамични игри мозъкът е принуден да се приспособява по-бързо към променлива среда, което в крайна сметка води и до изостряне на зрението.

Според учените, този механизъм на адаптация се отразява положително и в ежедневието. Въпреки всичко това, специалистите не препоръчват прекомерното увлечение по гейминга.

Според едно от изследванията, които Джентил провел през 2004 г., около 94% от американските тийнейджъри прекарват в игра минимум 9 часа седмично, което води до влошаване на успеваемостта им в училище и увеличаване на раздразнителността им.