Капсулата на спускаемия апарат на кораба „Союз" с трима космонавти на борда се е приземил успешно днес в указания район в Казахстан, съобщава ИТАР-ТАСС.

Руският кораб "Союз ТМА-21" ("Юрий Гагарин") е доставил на земята екипажа от Международната космическа станция - руските космонавти Александър Самокутяев и Андрей Борисенко и астронавта на НАСА Роналд Герън.

В момента на приземяване температурата в района е била около 10 градуса и е нямало вятър. За да не замръзнат, космонавтите са настанени в кресла и веднага са завити със специални одеяла.

Спускането на Земята отнема на екипажа много сили и енергия. „Космонавтите се завръщат на Земята мокри от пот и затова веднага биват преобличани в специално изработено бельо. След кацането здравословното състояние на космонавтите се анализира с помощта на уникална руска дистанционна система, позволяваща да се проследи работата на сърцето, дихателната система и надбъбречните жлези.

След като космонавтите излязат от спускаемия апарат, на тях се прикрепват специални датчици, информацията от която се предава на компютър в медицинския център.

Кацането на апарата охраняваха 17 хеликоптери и самолети от спасителните служби.