Космическата сонда на НАСА „Джуно” влезе в орбитата около планетата Юпитер, съобщиха от космическата агенция на САЩ.

Сондата „Джуно” е навлязла в орбитата на Юпитер след почти петгодишно пътуване до най-голямата планета в Слънчевата система.

35 минути преди да навлезе в орбитата на Юпитер, космическата сонда запалила двигателите си, за да изпълни маневрата. Сондата е навлязла с орбитата на планетата в 3,53 часа по Гринуич (6,53 часа българско време).

Учените планират да използват апарата, за да разкрият тайните на планетата. Трисекунден радиосигнал е подал „Джуно” за успеха на маневрата по позициониране.

През следващите 20 месеца сондата ще направи 37 обиколки около Юпитер.

„Джоно” е първият космически кораб, който се е доближил толкова близо до Юпитер. Неговите радиационни пояси могат да унищожат незащитена електроника.

Сондата трябва да приведе инструментите си в състояние, че да започнат наблюдение на това, което се крие зад облаците на Юпитер, уточнява Би Би Си.

Изследователите се надяват, че „Джуно” ще им помогне не само да изучат как се е формирал Юпитер, но и цялата Слънчева система.

На стойност 1,1 млрд. долара възлиза мисията на космическата сонда до Юпитер.

През 1973 г. корабът „Пионер едно” става първият апарат, преминал край Юпитер. Сондата „Галилей” е осъществила последната космическа мисия до Юпитер, като това е станало преди повече от две десетилетия.