В края на януари в българските медии гръмна „сензационната новина", че за първи път служители на Главната дирекция за борба с организираната престъпност в София и Пловдив разкрили неонацистки сайт в българското интернет-пространство и задържали двама мъже от Карлово, родния град на Васил Левски, за нацистка пропаганда и поругаване на българските национални идеали.

Според съобщението на МВР, младите карловчани членували в, забележете, местна неонацистка организация, която проповядвала върховенство на бялата раса и междурасова дискриминация.

На една от откритите при обиска снимки се виждало как облечени в паравоенни униформи мъже с обръснати глави позирали пред паметника на Левски в града с вдигнати за нацистки поздрав ръце.

Естествено тази показна акция по повод влизането на България в ЕС не беше последвана от по-нататъшни действия и днес отново сме свидетели на силното изостряне на етническото напрежение в цялата страна от ромските бунтове в столичния квартал Красна поляна и последвалите ги репресии и убийства на роми в различни български градове.

Елементарно проучване по Интернет показва колко много се е увеличил броя на сайтовете на български език, проповядващи расизъм и ксенофобия. Вземете, например, претенциозно озаглавената страница „Адолф Хитлер-бранителят на нашата бяла арийска раса" http://adolfhitlerthedefenderofourwhitearyanrace.forumi.bg/, обслужвана от български сървър, който е достъпен директно.

Освен дивотиите от сорта на „Ние обичаме своя Фюрер, защото той беше един велик учител - жив пример за реда, който въплъщаваше, който говореше само истината и с кристална яснота посочваше нашите грешки и недостатъци", на илюстрираната с портрета на фюрера страница може да бъде видян и прословутия списък на по-известните днес българи от еврейски произход, пример на завистлив и примитивен антисемитизъм, който от няколко години обикаля Интернет.

Друга впечатляваща уеб-страница е на българския раздел на задграничната организация на Националсоциалистическата партия /http://www.nsdap.biz/bulgarisch/index.htm/.

Оттам могат да бъдат отворени откровено фашистките сайтове на българските националсоциалисти, на „Нова Европа"- неонацисткото електронно издание за култура, изкуство и политика, както и сайтът за „славните" събития на 9-ти ноември 1923 година, когато Хитлер прави своя мюнхенски преврат.

Скандалният нацистки сайт „Нова Европа"/ http://nseuropa.org/MAIN.htm/ освен въртящи се свастики предлага на български език речите на Гьобелс и Хитлер, както и някои „произведения" на български нацисти, като д-р Янко Янев, Димитър Христодоров и Георги Савчев.

Малко изненадващо на странния сайт РадиоИслям/ www.radioislam.net/historia/hitler/mkampf/bul/index.htm/ българите могат да прочетат пълния текст на „Моята борба" на Хитлер, но едва ли е странно, че на уеб-страницата на крайното националистическо движение "Войните на Тангра"/www.voininatangra.org/modules/xfsection/article.php/ се твърди, че „скинхедс", сиреч бръснатите глави, били новите прабългарски войни „багаини", а цялата нацистка терминология и символика на Третия райх са буквално прекопирани от ритуалите от времето на Кан Кубрат.

Подобно активизиране на сайтовете на чешки език констатира и Чешкия хелзинкски комитет, който миналата седмица пркани местните собственици на интернет-домейни да премахнат нацистките сайтове от тях.

Комитетът призова интернет-провайдерите да се обединят около общ кодекс на поведение по отношение публикуването на подобни сайтове. Доколкото за разлика от медийните закони в Чехия липсват ограничения за Интернет, правозащитниците предлагат въвеждането на строги глоби за онези доставчици, които систематично нарушават общото законодателство.

Известно е, че в САЩ съдържанието в Интернет е защитено като свобода на словото по силата на Първата поправка в американската Конституция, но въпреки това големи компании, като е-Bay и Google вече премахнаха расистките си сайтове и онези за продажба на нацистки знаци.

През април, след 6-годишни преговори, ЕС прие нови правила за борба срещу расизма и престъпленията на омразата. Те предвиждат присъди до три години затвор за онези, които отричат или омаловажават геноцида, прилаган спрямо евреите по време на Втората световна война.

Сега националните парламенти следва да приемат съответните поправки в своето законодателство, макар че страни като Великобритания, Италия и Дания смятат, че тяхното вътрешно законодателство може да бъде изменено по-успешно и по-бързо в тази посока.

Проблемът става все по-актуален и за България, където етническото напрежение нараства непрестанно. И то ще продължава да набира сила докато единичните показни акции на полицията срещу нарушенията на Наказателния кодекс в Интернет не се превърнат в постоянна и безкомпромисна практика.