Лятото на 2010 година е било най-горещото лято в историята на Източна Европа за последните 500 години. Това се посочва в публикация в списание Science.

Група учени от Лисабонския университет е направила анализ на климатичните записи и климатичните реконструкции, позволяващи да се сравнят средните температури в различни точки на Европа за последните 500 години.

Тъй като първите систематични климатични наблюдения започват да се провеждат едва през ХIХ век, за определяне на летните температури в по-ранни периоди се използват косвени признаци - широчината на дървесните пръстени, резултатите от анализа на слоевете на гренландския леден щит, получен при неговото пробиване, архивни източници и други източници.

Топлинната вълна, покрила европейската част на Русия и други райони на Източна Европа, се е разпространила на над 2 млн квадратни километра. Това е много повече от небивалата жега през 2003 година в Европа, когато от жегите загинаха над 70 000 европейци.

Според изводите на учените лятото на 2010 година е било най-горещо за 500 години.

Според учени от Националното управление за океански и атмосферни изследвания в САЩ глобалното затопляне заради парниковите изпарения не се явява пряка причина за екстремалната топлинна вълна. Но според изводите на португалските учени рисковете от увеличаване на подобни явления в близките години са от 5 до 10 пъти.