Софиянци могат да ползват безплатно безжичен интернет, без това да струва нито лев на общината. Подобна практика е въведена в над 30 големи града в Европа.   

Това заяви пред журналисти кандидатът за кмет столицата Мартин Заимов, издигнат от СДС и ДСБ.

По думите му всички услуги на общината, които сега са „на хартия" могат да се извършват по електронен път и безжичният интернет ще улесни този процес.

Достъп до такъв интернет може да се осигури на около 100 оживени места в столицата само в рамките на няколко месеца.  

Масовите потребители ще могат абсолютно безплатно да ползват интернет при лимитирана скорост, а ако им е необходима по-висока скорост, тя ще бъде достъпна чрез карти с PIN-код, поясни Юри Чаушев, специалист по интернет маркетинг, един от консултантите по проекта.

Той допълни, че преди година е направен опит да осъществи подобна идея, но тя не е срещнала подкрепа.

Идеята е начинанието да бъде осъществено без финансово участие на общината, със средства на частни интернет доставчици. Те ще имат финансов интерес заради възможността да излъчват реклами и да предлагат интернет услуги, като Google например.

При безплатния интернет с лимитирана скорост на всеки 15 минути ще има по няколко секунди реклама. При високоскоростните услуги няма да има реклами.

Проектът предвижда, освен на централни места като „Св. Неделя" и „Алетксандър Невски", безжичен интернет да има в отдалечените комплекси като „Люлин", „Младост", „Дружба".

Осъществяването му ще улесни живота на 400-те хиляди потребители на интернет в столицата, категоричен е Мартин Заимов.