Антибиотик е бил модифициран, за да стане по-ефикасен срещу бактериите, като това е научен напредък, който учените се надяват да помогне в борбата срещу заплахата от резистентни към антибиотици инфекции, пише "Гардиън".

Медикаментът - Ванкомицин, е бил предписван от лекарите в продължение на 60 години и понастоящем бактериите вече са придобили резистентност към него.

Американските учени сега са модифицирали лекарството, така че то работи по три различни начина срещу бактериите, като за тях е много по-трудно да развият резистентност към него.

По думите на изследователите, лекарите могат да използват модифицираната форма на Ванкомицина, без да се страхуват от появата на резистентност.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че антибиотичната резистентност е една от най-големите заплахи за световното здраве, продоволствената сигурност и развитие, като основни болести стават по-трудни за лечение, тъй като използваните лекарства срещу тях стават все по-малко ефективни.

Предишни проучвания на научния екип са показали, че е възможно да се добавят две модификации на Ванкомицина, лекарство, което те определят като "магическо", заради силата му срещу инфекциите, за да го направи още по-мощно и да намали количеството на лекарството, което е необходимо, за да има същия ефект.

Новото изследване разкрива още една модификация на антибиотика, която ефикасно се справя с бактериите.