twitterСлужителите на реда в английския град Манчестър са решили да бъдат възможно най-открити за обществото. Gizmodo съобщи, че от сряда сутринта полицаите разполагат с три акаунта в twitter, на които се появяват всички получени сигнали. Мярката е резултат от плановете за намаляване на бюджета на службата и ще продължи за 24 часа.

Някои tweet-ове са за изчезнали котки, разбеснели се клиенти и малки деца, играещи си с телефоните на родителите си, но има и сериозни случаи като домашно насилие, обири, въоръжени нападения и изчезнали хора.

Целта на полицейската инициатива е да покаже какъв огромен обем от работа се налага да вършат служителите на реда всеки ден.
„На работата ни понякога се гледа много опростено - хората си мислят, че просто гоним бандити и ги заключваме. Голяма част от задълженията ни са свързани с разрешаването на социални проблеми като изчезнали деца, хора с умствени проблеми и домашно насилие. Тези инциденти често са много сложни и поглъщат много време и енергия"
, заяви шефът на службата Питър Фари.

Своеобразният „ден на отворените врати" идва седмица преди правителството да обяви ново свиване на разходите, целящо да пребори рекордния за мирно време бюджетен дефицит. Очаква се полицията да загуби до 25 процента от финансирането си.

Според синдикалните организации, това означава, че в следващите пет години 40 хиляди полицаи ще загубят работата си - число, което управляващите отказват да признаят. Според „Гардиън", редовите пазители на реда ще понесат кризата на гърба си, за да не се прави компромис със службите за борба с тероризма.