След около 2 месеца прекарани на повърхността на Червената планета в режим на
изчакване марсоходът Opportunity достигна до своята цел - гигантския кратер
Виктория
. Изследователският апарат едва оцеля след като стана жертва на разразили се прашни бури, които не позволяваха достигането на слънчева светлина до неговите слънчеви колектори.  

Климатичните неволи на Opportunity и неговия брат-близнак Spirit започнаха в края на месец юни, когато астрономите на NASA забелязаха завихрянето на гигантски прашни бури на повърхността на Червената планета. Носещите са над повърхността й частици прах намаляват значително притока на слънчева светлина. Притеснен от вероятността за фатално изразходване на наличната акумулираната енергия екипът, ръководещ мисията бе принуден да изпрати на двата апарата команди за преминаване в икономичен режим. 

В края на август бурите утихнаха в достатъчна степен и позволиха на Opportunity и Spirit да продължат изследването на марсианската повърхност. В тяхна помощ се оказаха и ветровете на планетата, които издухаха събралия се върху слънчевите им панели прах.   

От NASA съобщават, че Opportunity ще е готов за спускане в кратера
Victoria в началото на следващата седмица
. За целта апаратът ще бъде отведен до
най-подходящата входна точка, даваща директен достъп до вътрешността на кратера.


Преди започване на спускането ще бъдат извършени тестове на състоянието на някои от жизненоважните за целите на изследването уреди, служещи за събиране на информация. На проверка ще бъдат подложени даващата микроскопични изгледи камера, разположена на роботизираната ръка на апарата и миниатюрния спектрометър за анализиране на термални емисии, служещ за определяне на химичния състав на минерални проби. Тестовете са наложителни, тъй като за момента не е ясно дали прецизните уреди на се повредени от бушувалите прашни бурии.    

Opportunity и Spirit, които по план трябваше да изпълнят тримесечна изследователска мисия вече четвърта година бродят по повърхността на Червената планета. Плод на тяхната дейност са откритите доказателства за наличието на вода на планетата в миналото.

Източник: IDG.BG