Илън Мъск счита, че през следващите 10 години милиони хора ще използват мозъчни импланти Neuralink.

"Ако всичко върви добре, до няколко години стотици хора ще имат Neuralink, може би до 5 години десетки хиляди ще го имат, до 10 години милиони ще го имат", написа милиардерът в X (бивш Twitter).

Стартъпът на Мъск за мозъчни технологии Neuralink заяви, че втори пациент успешно използва импланта, който е получил миналия месец. 

Пациентът Алекс, не е имал проблеми, наблюдавани при Нолан Арбо, първият пациент на Neuralink, който получи импланта през януари.

Пациентът с мозъчен имплант от Neuralink пише с помощта на мисли

Пациентът с мозъчен имплант от Neuralink пише с помощта на мисли

Той публикува в X относно проблемите с акаунта му

Припомняме, че в края на март Арбо, който беше парализиран под рамото след инцидент с гмуркане, но му бе имплантиран същият чип, написа първата си публикация в X, използвайки мисъл.

Арбо получи имплант от компанията през януари и може да управлява компютърна мишка с помощта на мислите си. Той посочи, че новата технология не е перфектна, но е стъпка в правилната посока. По думите му технологията на Neuralink е променила живота му.

Арбо ползва ума си, за да играе онлайн шах.

29-годишният пациент играе шах на лаптопа си като мести курсора с помощта на устройството Neuralink.

Имплантът в мозъка има за цел да даде възможност на хората да контролират компютърен курсор или клавиатура, използвайки само своите мисли.

Стартъпът Neuralink е създаден от Мъск през юли 2016 г.

Компанията бе подложена и на натиск за проверка по отношение на нейните протоколи за безопасност.

В края на май миналата година стана ясно, че е получила зелена светлина от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за стартиране на първото си клинично проучване върху хора. То се счита като критичен крайъгълен камък след предишни борби за получаване на одобрение.

В най-малко четири случая от 2019 г. Мъск прогнозира, че неговата компания за медицински изделия ще започне изпитания върху хора за мозъчен имплант за лечение на тежки състояния като парализа и слепота.

Компанията, потърси одобрение от FDA едва в началото на 2022 г. - и агенцията отхвърли молбата, казаха седем настоящи и бивши служители пред Ройтерс през март.

FDA посочи няколко опасения на Neuralink, които трябваше да бъдат разгледани, преди да разреши изпитвания върху хора. Основните проблеми са литиевата батерия на устройството, възможността проводниците на импланта да мигрират в мозъка и предизвикателството за безопасно извличане на устройството, без да се уврежда мозъчната тъкан.

Одобрението на FDA дойде, докато американските конгресмени настояваха регулаторите да разследват дали при тестовете върху животни в Neuralink умишлено са допуснати неуспешни и прибързани експерименти.

Neuralink вече е бил обект на федерални разследвания.

На 5 декември генералният инспектор на USDA разследва, по искане на федерален прокурор, потенциални нарушения на Закона за хуманно отношение към животните, който урежда начина, по който изследователите третират и тестват определени видове животни.

Разследването също така разглежда надзора на USDA върху Neuralink.

Пациент с мозъчен имплант от Neuralink играе шах, местейки фигурите с мисълта си

Пациент с мозъчен имплант от Neuralink играе шах, местейки фигурите с мисълта си

Имплантът в мозъка има за цел да даде възможност на хората да контролират компютърен курсор или клавиатура, използвайки само мислите си

През годините Мъск публично очертава амбициозен план за Neuralink. В края на миналата година той съобщи, че вече е толкова уверен в безопасността на устройствата, че би бил готов да ги имплантира на собствените си деца.

Мъск предвижда както хора с увреждания, така и здрави индивиди бързо да получат хирургически импланти в местни центрове. Тези устройства имат за цел да лекуват редица състояния от затлъстяване, аутизъм, депресия, шизофрения до позволяване на сърфиране в интернет и телепатия.