
Тe открили в майчиното мляко протеин , който засилва преработката на мазнините в организма, съобщава Би Би Си.
Учените смятат, че протеинът, наречен адипонектин, може да повлияе на предразположението на човек към напълняване. Това е първата крачка по пътя на откриването на връзката между майчиното мляко и метаболитните процеси, смятат те. Докладът им бе представен на ежегодното събрание на Педиатричното академично общество в Сан Франциско.
Адипонектинът се изработва от мастните клетки на организма и влияе на процеса на преработката на захарта и мазнините в кръвта.
Хората, страдащи от затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания имат ниско ниво на този проетин може.
Учените смятат, че ако новороденото получи достатъчно количество от необходимия протеин чрез майчиното мляко, той може да намали предразположението му към тези заболявания за в бъдеще.
В майчиното мляко има и друг ценен протеин – лептин, който също стимулира преработката на мазнините. Но адипонектинът присъства в по-голямо количество и на него се приписва главната роля в този процес.
Ръководителят на проекта Лиза Мартин смята, че все още не е доказана точната биологична роля на протеина.
Отдавна е известна връзката между майчиното мляко и наднорменото тегло, но досега механизмът й не бе ясен, коментира Йън Кемпбъл, председател на битанската организация National Obesity Forum. Той смята, че колкото по-дълго детето се кърми, толкова повече намалява рискът от затлъстяване и свързаните с него заболявания.
Майчиното мляко повишава също и общия имунитет на детския организъм.