Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк са създали доста любопитно изобретение - микрочип, който може да ви тества за наличие на ХИВ вируса или сифилис. Устройството носи названието mChip, като са му нужни само 15 минути, за да даде положителен или отрицателен резултат, съобщава pcceni.bg.

Самата джаджа е с размерите на дебитна карта, като производството й струва само 1 долар. Всичко, което е нужно, е да бъде поставена 1 капка кръв върху mChip. Когато това се случи, евтин оптичен микросензор дава положителен или отрицателен резултат.

Основен плюс на mChip е фактът, че не е нужно резултатите да бъдат тълкувани. Що се отнася до процента на успеваемост, той е в порядъка 94-96%.

Създателите на mChip са разработили теста с идеята да бъде използван предимно в бедните африкански страни с висок процент на ХИВ-позитивни и болни от сифилис. Поради лошата инфраструктура в много от тях, кръвните проби трябва да бъдат изпращани до големи лаборатории във водещите градове, което води до сериозно забавяне на резултатите.

Интересно е обаче, че mChip има версия, която вече е одобрена в Европа за откриване на рак на простатата. Освен това, учените от Колумбийския университет ще разработят и модели, които да откриват и други болести, предавани по полов път.