ПингвиниУчени успяха да върнат към живот микроорганизми, прекарали “спейки” 2 800 години в ледено антарктическо езеро. То е разположено под лед с дебелина 19 метра, но както се оказа, в него има микроби.

Изследователите съобщиха, че са съживили бактерии и водорасли, открити под ледовете на езерото Вида. Щом бактерии могат да живеят дълго време при такива екстремални условия, има надежда, че живи организми могат да съществуват и в други части на Слънчевата система, пише днес електронното издание NEWSru, като цитира публикация в International Herald Tribune.

Доскоро се смятяше, че езерото е замръзнало, но Питър Боран от Чикагския университет в Илинойс съобщи, че с помощта на радар на дъното му са открити води с високо съдържание на соли. Тяхната концентрация е толкова висока, че нодата не замръзва при температури от 10 градуса под нулата.

Ледът прегражда пътя на слънчевата светлина, но микробите са оцелели, хранейки се с химически вещества, смятат учените.

През 1996 година изследователите са пробили две дупки, достигащи на два метра от водата, за да не се нарушава екологичната среда на езерото. Благодарение на това се е изяснило, че възрастта на някои от микроорганизмите е 2 800 години.

В изследването участват и специалисти от НАСА, които не изоставят надеждата да открият форми на живот на Марс и на спътника на Юпитер Европа. Известно е, че на Марс е имало много вода. Очевидно е че с течение на времето температурата на повърхността на Червената планета се е понижила, казва Боран. Сега на Марс е много студено, атмосферата е плътна и на повърхността няма вода. Но има хипотеза, че в недрата може да има езера, покрити с дебел слой лед. Ако на Марс има ледени езера, то езерото Вида много трябва да прилича на тях, коментират учените.

Джон Приск, научен сътрудник в университета в Монтана заяви, че в момента се изучава ДНК на “оживелите” микроорганизми, за да се установи какви качества са им позволили да оцелеят в тези условия. Молекулата на ДНК се съхранява мвого добре при ниски темрератури. Подобни езера са отлични “ледени музеи”, които ни позволяват да изучаваме древните ДНК<бb>, подчерта той.