интерфейсКомпозиторът и музикален специалист Едуардо Миранда създаде система за произвеждане на музика чрез мозъка, което предоставя възможност на парализираните да правят нещо, което иначе не биха могли: да правят музика. За това информира gsmreview.bg

Едуардо Миранда е работил с компютърни учени, за да създаде устройство, което възпроизвежда мелодии, създадени от импулсите човешкия мозък и движенията на отделни мускули.

Миранда вече е запознат с технологията електроенцефалограма, тъй като е работил с нея във връзка с друг свой композиторски проект. Сега той понаучил и неща, свързани с мозъчно-компютърните интерфейси.

„Осъзнах, че инженерите, работещи в тази сфера, не възприемат използването на музика като нещо особено важно, което да използват в своите изследвания. Тяхната работа се фокусира върху контрола на механични устройства, като например инвалидните колички и роботизираните ръце. Потенциалните ползи, свързани с мозъчно-компютърните интерфейси, са важни за хората със сериозни недъзи, а на практика все още на се проучени. Не мога до оставя това така", споделя Миранда.

Мозъчно-компютърният интерфейс разчита на възможността на потребителите да се учат да постигат специфични мозъчни състояния, като технология за сканиране на мозъка ще ги проследява и ще реагира адекватно на тях. Електроенцефалограмата функционира посредством невронни сигнали, които се подават чрез електроди, разположени върху скалпа.

За да се прави музика, трябва да бъде подаден сигнал от електроенцефалограмата. Потребителят прави това като фокусира вниманието си върху светещите бутони, които се появяват на компютърния екран - всяко от тях произвежда различен музикален ефект.
В зависимост от това какви ефекти се появяват при натискането на определен бутон, потребителят може да променя нивото на контрол върху фокусирането на вниманието си.

Така например, различните нива на концентрация ще произвеждат различни ноти. Устройството демонстрира колко внимание потребителят обръща чрез промяната на размера на бутона, върху който се е концентрирал.

Трябва да се отбележи, че е необходимо пациентите да могат да контролират движенията на очите си, за да позволят концентрацията им да определя вида на музикалния ефект, произвеждан от този тип мозъчно-компютърен интерфейс.

Придобиването на контрол според Миранда е било най-голямото предизвикателство при създаването на системата. „Има безброй фантастични истории за музиканти и композитори, които използват мозъчни вълни, за да правят музика", споделя той, „но тези системи не позволяват активно контролиране на музиката с мозъчни вълни. Те просто съпътстват електроенцефалограмата; не е необходимо човекът да контролира произведената музика.

За да бъдат полезни за пациентите, реалните компютърно-мозъчни системи трябва да бъдат контролируеми и относително лесни за употреба. Започнахме да работим в тази насока. Нашата система е напълно контролируема и използващият я може да прави избори".

От gsmreview.bg напомнят, че както е при всеки друг музикален инструмент, и тук практиката е доста необходима. Когато потребителите станат по-запознати с мисленето по правилен начин и уменията им се подобрят, евентуално това ще им позволи да използват бутоните като клавишите на пиано, за да създават мелодии.

Миранда споделя бъдещите си планове по следния начин: „ Не можем да разкрием следващите си стъпки. Но ви уверявам, че те ще бъдат впечатляващи. Само гледайте какво ще стане!".

Посетете следния линк, за да видите повече информация и видео на технологията.