Черна дупка се „пробуди" в двойната звездна система V404 в съзвездието Лебед, след 26-годишно „мълчание",  предаде агенция „Новости" с позоваване на Европейската космическа агенция.

Черната дупка е разположена в нашата галактика, на близо 8000 светлинни години разстояние от Земята. Учените са получили детайлна информация за новото й „избухване" благодарение на спътника Integral.

За последен път черната дупка в системата V404-Лебед прояви  активността си през 1989 г. Тогавашните наблюдения станаха  един от преломните моменти в изучаването на черните дупки във вселената.  
След това обектът се върна в предишното си състояние на покой и астрофизиците успяха да направят проучвания на другата звезда от двойната система, която постепенно бива поглъщана от черната дупка.

Учените отбелязват, че черната дупка се държи непредсказуемо - променя излъчването си с няколко величини в рамките на часове или дори минути.

Черните дупки са свръхмасивни колабирали звезди, с толкова мощна гравитация, че поглъщат дори светлината.  Затова при обичайни  обстоятелства те не са светещи обекти, откъдето идва и названието им - „черни дупки". Стават видими при процес на интензивно поглъщане на материя от околното пространство. В такива случаи се наблюдават „избухванията", за които става дума.