Николай Папунов е големият победител в състезанието по компютърни мрежи Рекорден брой – 313 момчета и момичета, участваха в първото национално състезание по компютърни мрежи за ученици в България.

Досега дори за утвърдили се традиционни дисциплини се регистрират средно по около 100 участници, коментира Силвия Кънчева, експерт в Министерството на образованието.

След регистрацията на състезанието всички участници получиха достъп до учебни материали в Интернет, които са разработени в рамките на програмата на Cisco Мрежова академия.

За участие бяха допуснати ученици от VІІІ до ХІІІ клас. Те се съревноваваха в два кръга, които се проведоха на 11 и 12 юни.
През първия ден те положиха тест от над 40 въпроса, а през втория решиха конкретен практически казус в малка мрежа.

Паралелно, през втория ден водещи специалисти по компютърни мрежи ог ТУ-София, Cisco Systems-България и “Телелинк” изнесоха лекции пред участниците.

Първи се класира Николай Папунов от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Горна Оряховица.
Негови подгласници са Виктор Томов от Технологичното училище по електронни системи в София и Мартин Младенов от СОУЕЕ “Св. Константин Кирил Философ” в Русе.
Четвърти е Антон Кенов от Технологичното училище по електронни системи в София, а пети е Атанас Дюлгеров от НПМГ.

Победителите, техните учители и училища получиха множество награди. Състезанието привлече вниманието не само на технологични компании, но и на представители на други сектори.
Банка ДСК подари на първите трима карти ДСК “Тийн”, съответно с 300, 400, и 600 лева, с които те могат да получават пари. Nestle България осигури сладки изненади за участницитеа първите получиха продукти на Linksys от “Комелсофт”.

Победителят в състезанието - Николай Папунов – освен останалите награди, получи и безплатен ADSL достъп до интернет за Една година от БТК.
Неговото училище пък получи Skype-терефонен адаптор.

Състезанието бе организирано от Министерството на образованието и науката, агенцията за развитие на съобщенията и на ИКТ към Министерството на транспорта и съобщениеята и , Cisco Systems-България.