Продаването на виртуални предмети в електронни игри за реални пари е един от най-сериозно развиващите се бизнеси в днешно време. Особено ако говорим за най-голямата масова мултиплейър онлайн игра World of Warcraft.

Според показания на китайския пандизчия Дали Лу, цитирани от pcceni.bg,  ръководителите на затвор в провинцията Хъйлундзян предложили нестандартна програма за превъзпитание. Вместо на затворниците да бъдат отредени "класически" работни задачи като строеж на пътища например, то около 300 от пандизчиите са били поставени пред компютри с инсталиран World of Wacraft.

Всеки ден те са прекарвали по над 12 часа пред култовата игра, като са събирали виртуално злато, които след това са продавали онлайн. Според показанията на затворника, това донасяло над 5000-6000 юана (1060-1270 лева) дневно на затвора.

Не си мислете обаче, че цъкането по над 12 часа всекидневно носи кеф на пандизчиите. Всеки от тях има дневна квота, която трябва да изпълни. Ако това не се случи, то последват и физически наказания.

"Караха ни да играем, докато едвам виждахме монитора", казва Лу.

Интересно е, че през 2009 г. Китай въвежда закон, в който се регламентира по какъв начин трябва да се продава виртуална валута. Всички, които се занимават с това, трябва да получат и лиценз за тази цел.

Възможно е обаче местното правителство на комунистическата държава да си затваря очите за използването на затворници за добиване на виртуално злато. Според Лу, не само затворът в Хъйлундзян следва тази практика, ами и други такива в североизточен Китай.

Според различни източници, цитирани от pcceni.bg, около 80% от хората, чиято професия е продаването на виртуални стоки в игри от типа на World of Warcraft се намират в Китай. Смята се, че става дума за над 100 000 души.