Учените от НАСА откриха признаци на зараждането на живот на Марс.

Зараждането на живота е станало в древната околна среда на Червената планета и е оставило следи в марсианските планински пластове, изучени от марсохода Opportunity.

Най-подробният анализ на данните, получени от апарата, показват с какви трудности се е сблъскал зараждащият се живот в агресивната марсианска среда, се казва в съобщението на НАСА, цитирано от агенция “Новости”.

Шефът на изследователската група, контролираща работата та марсоходите Opportunity и Spirit, доктор Стив Скуайърс от Университета “Корнуел” кментира, че това е най-мащабният комплект документи, който е публикувал неговият екип досега.

Учените са установили, че условията в един от районите на Марс - Meridiani Planum – са се характеризирали с повишена влажност, силна киселинност и признаци на окисляване.
Вероятно тези условия са създали сериозни трудности за зараждащия се живот на Марс, отбелязват от НАСА.

Животът, който евентуално се е зародил на Марс, би могъл да се адаптира към условията на района на Меридиани, но някои химически процеси, които според нас са били важни за появата на живота на Замята, там не са протекли, коментира д-р Андрю Кнол от университета в Харвард.

По данни на НАСА в хода на изследването на почвата са били открити и признаци за наличието на пясък и вода.