НАСА опроверга версията на руски специалисти, че неин радар е повредил космическата станция „Фобос-Грунт." Говорителят на агенцията заяви, че учените на НАСА не са използвали въпросния радар, съобщава TechNews.bg.

Припомняме, вчера в руските медии се появи версията, че мегаватов импулс от радар, разположен на Маршаловите острови с цел следене на астероид, е извадил от строя „Фобос-Грунт." Освен НАСА и други американски експерти отхвърлят подобно твърдение.

Според президента на Марсианското общество Робърт Зубрин, повредата на „Фобос-Грунт" не е причинена от външно влияние, а се дължи на състоянието на руската космическа наука.

Зубрин твърди, че ако радарите можеха да оказват толкова голямо влияние, колкото се твърди, всеки ден от строя щяха да излизат спътници. „Проблемът е в контрола на качеството. Всички опити на руснаците да изпратят апарат на Марс се провалиха", коментира американският експерт.

Някои руски учени също определят като екзотична версията за външна намеса срещу „Фобос-Грунт." Според Александър Захаров, секретар на Института за космически изследвания РАН, причината трябва да се търси преди всичко в самия апарат.