Разработеният от Китай най-голям в света самолет-амфибия "Цзилун" (AG600) тази сутрин е преминал успешно изпитания по излитане от повърхността на вода и кацане във вода, съобщават от Китайската корпорация за авиационна индустрия (AVIC).

От 27 август самолетът се намира в хидролетището "Чжанхе" в провиция Хубей, където е преминал редица важни тестове, включително плъзгане на вода при ниски, средни и високи скорости.

Специалистите почти два месеца са проверявали способността за управление по права линия, маневреността на амфибията, устойчивостта на водната повърхност, както и водоустойчивостта при движение на различни скорости.

По-рано AVIC обявиха плановете си да започнат търговски доставки на самолета-амфибия AG600 до 2022 г.

Това е най-големият прототип на подобна техника не само в Китай, но и в света. Машината е предназначена за гасене на пожари и провеждане на спасителни операции на вода. Освен това AG600 може да бъде снабден с допълнително оборудване за мониторинг на морската среда, пътническия и товарния трафик, а също така проучване за местоположението на полезни изкопаеми.

Самолетът е оборудван с четири турбовитлови двигателя, способен е да събира на борда 12 тона вода за 20 секунди. Максималното тегло при излитане на AG600 e 53,5 тона, дължината на корпуса е 39,3 метра, размахът на крилата е 38,8 метра, а максималната дължина на полета е 4 500 км. Самолетът може да превозва до 50 души.