Новият модел на производителя се нарича Express5800/320Ma FT и според информацията е наполовина по-евтин, отколкото предишното предложение на NEC за този сегмент, съобщават от ComputerWorld.bg.

Намалението е постигнато чрез известно "орязване" на някои от характеристиките, достъпни в предходното поколение машини. Най-значимите промени всъщност са две - на първо място, новият entry-level модел има само един процесорен цокъл, вместо два, и второ, в него е пропуснат инструментът Active Upgrade, който дава възможност за ъпгрейд на машината без тя да се спира.

Това е дало възможност на NEC да свали наполовина цената на новата система, при която обаче е запазена най-важната характеристика - почти стопроцентовата отказоустойчивост.

Тя се постига благодарение на архитектурата, базирана на два идентични модула, всеки от които представлява пълноценен сървър, така че ако единият дефектира другият веднага да поеме задачите му.

Както и предишните сървъри от Fault Tolerant серията NEC Express5800, моделът 320Ma е насочен към промишлени области като здравеопазването, финансовия сектор и други сегменти, където е необходима техника за обслужване на критичните за бизнеса операции.