Компанията за мозъчни импланти Neuralink на Илън Мъск заяви в четвъртък, че е получила зелена светлина от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за стартиране на първото си клинично проучване върху хора. То се счита като критичен крайъгълен камък след предишни борби за получаване на одобрение, съобщава "Ройтерс".

В най-малко четири случая от 2019 г. Мъск прогнозира, че неговата компания за медицински изделия ще започне изпитания върху хора за мозъчен имплант за лечение на тежки състояния като парализа и слепота.

Компанията, основана през 2016 г., потърси одобрение от FDA едва в началото на 2022 г. - и агенцията отхвърли молбата, казаха седем настоящи и бивши служители пред Ройтерс през март.

FDA посочи няколко опасения на Neuralink, които трябваше да бъдат разгледани, преди да санкционира изпитвания върху хора, според служителите. Основните проблеми са литиевата батерия на устройството, възможността проводниците на импланта да мигрират в мозъка и предизвикателството за безопасно извличане на устройството, без да се уврежда мозъчната тъкан.

Одобрението на FDA от четвъртък идва, когато американските законодатели настояват регулаторите да разследват дали при тестовете върху животни в Neuralink, умишлено са допуснати неуспешни и прибързани експерименти.

Neuralink вече е бил обект на федерални разследвания.

На 5 декември генералният инспектор на USDA разследва, по искане на федерален прокурор, потенциални нарушения на Закона за хуманно отношение към животните, който урежда начина, по който изследователите третират и тестват определени видове животни.

Разследването също така разглежда надзора на USDA върху Neuralink.

В туит в четвъртък Neuralink каза, че все още не е отворен за клинично изпитване.

Илон Мъск показа пробив в мозъчните импланти

Илон Мъск показа пробив в мозъчните импланти

Първото клинично проучване ще се фокусира върху хора с параплегия или тетраплегия

"Това е резултат от невероятната работа на екипа на Neuralink в тясно сътрудничество с FDA и представлява важна първа стъпка, която един ден ще позволи на нашата технология да помогне на много хора", заявиха от Neuralink в "Туитър".

През годините Мъск публично очертава амбициозен план за Neuralink. В края на миналата година той съобщи, че вече е толкова уверен в безопасността на устройствата, че би бил готов да ги имплантира на собствените си деца.

Мъск предвижда както хора с увреждания, така и здрави индивиди бързо да получат хирургически импланти в местни центрове. Тези устройства имат за цел да лекуват редица състояния от затлъстяване, аутизъм, депресия, шизофрения до позволяване на сърфиране в интернет и телепатия.

FDA не отговори веднага на искане за коментар.