Компютърните специалисти обясняват, че е проблем ниското ниво на "киберхигиена" - голяма част от интернет потребителите не могат да разпознаят дори елементарни атаки или вируси. Това заяви националния координатор по киберсигурност Георги Шарков пред БНР.

Георги Шарков посочи какви интензивни мерки се вземат за защита на киберсигурността у нас. "Предприетите стъпки още преди да имаме стратегията, бяха подмяна с последните версии уеб базираните системи. Подмяна на сървърите, преглед на слабости, преглед на отживели или стари сайтове, различни други видими в интернет сайтове с информация - това се прочиства", обясни Шарков.

Той каза, че това е процес, наричан от специалистите минимална киберхигиена или база кибер сигурност. Миналата година по време на местните избори имаше такива атаки, които блокираха достъпа до сайтове. Това наистина са сериозни атаки, в голям обем и никой не е предпазен или никой не е защитен, каквито и мерки да вземем.

България е на водещо място в Европа по отношение на стратегията за киберсигурност, която сега включва и киберустойчивост. Според националния координатор по киберсигурност Георги Шарков, това е свързано и с по-високото ниво на IT-култура у нас.