Компанията Nokia най-накрая обяви първия си Windows Phone телефон, съобщава pcceni.bg. Тази джаджа се очаква още от февруари тази година, когато финландците обявиха годежа си с  Microsoft и своеобразното отказване от Symbian. Устройството носи названието Lumia 800, като многократно тази година изтекоха информации за него.

В крайна сметка, повечето от тях се оказват истина. Устройството споделя дизайна на N9 – първият и последен MeeGo смартфон на Nokia. Джаджата е направена от 1 парче поликарбонатна пластмаса, като е леко извита в ъглите под и над дисплея. Дебелината на устройството е неособено скромните 12.1 мм.

Откъм хардуер, устройството има 3.7-инчов ClearBlack OLED дисплей, едноядрен процесор на 1.4 GHz, 512 MB RAM и 8 MP камера с оптика на Carl Zeiss и f2.2 апертура.

Nokia Lumia 800 използва операционна система Windows Phone 7.5 Mango, като представлява „първият ИСТИНСКИ телефон” с майкрософтската платформа по думи на Стивън Елъп, шефът на финландците. Това е така, понеже „смартфонът допълва и подобрява дизайна” на WP. Разбира се, тази вметка очевидно е насочена към Samsung и HTC, водещите разработчици на Windows Phone телефони днес.

В Lumia 800 ще са налични също така услуги като Nokia Drive – напълно безплатна навигация – както и Nokia Music, която ще ви предлага компилации от песни според музикалните ви вкусове.

Смартфонът на финландците ще се появи в Европа съвсем скоро - през ноември. Цената на Nokia Lumia 800 ще е около 420 евро (821 лева).