Излезе нова версия на браузъра Opera за мобилни телефони от нисък и среден клас. Opera Mini 3.0 идва с три нови функции: опростено изпращане на фотографии, направени с мобилен телефон, четене на RSS-потоци и поддръжка на протокола за сигурност SSL, съобщават от TechNews.bg.

С подобрения мини-браузър, потребителите могат вече много по-лесно да качват снимки на социални сайтове или да ги изпращат заедно с електронни писма.

Opera Mini поддържа и компресиране на данните, за да зарежда по-бързо уеб страниците на малкия екран на телефона. За целта браузърът трябва да се свърже към интернет през прокси сървъра на компанията.

Поддръжката на SSL (кодирана https връзка със сайтове) пък ще направи по-сигурни мобилното пазаруване, банкиране и уеб-мейлинг.

Потребителите могат да си заредят браузъра от сайта Operamini.com по три начина: чрез изпращане на SMS, през WAP и от персонален компютър.

По данни на компанията, за 10 месеца Opera Mini е инсталиран на 8 милиона мобилни телефона. През това време браузърът е заредил около 2 милиарда страници.