Инженери на IBM показаха прототип на оптичен приемо-предавателен чипсет, който според тях ще помогне на хората да свалят филми и да споделят онлайн данни 8 пъти по-бързо, отколкото позволява сега достъпните технологии, съобщават от ComputerWorld.bg.

Чипсетът може да пренася данни със скорост 160 Gbps като представя информацията във вид на светлинни импулси вместо електрони. Той може да бъде използван както в корпоративни, така и в потребителски приложения още през 2010 г., твърдят от IBM.

Потребителското търсене на цифрово съдържание като филми, музика и снимки доведе до взривоподобно нарастване на обема от данни, пренасяни през Интернет, което пък означава по-големи потребности от пропусквателна способност и свързаност, заяви Т.К. Чен, вицепрезидент на научно-технологичния отдел в IBM Research.

IBM твърди, че може да посрещне това търсене с помощта на новия си чипсет. Той ще бъде част от оптичен трансивер, създаден по стандартна CMOS технология, комбинирана с оптични компоненти, изработени от екзотични материали като индиев фосфид и галиев арсенид. В резултат се получава схема с размер 3,25 на 5,25 мм, достатъчно малка да бъде интегрирана в печатна платка.

Въпреки че всички тези технологии съществуват още днес, на доставчиците вероятно ще е им са необходими поне 3 г. преди да успеят да произведат достатъчно части за IBM, която да ги пусне в производствен цикъл.

Когато това стане, устройството може незабавно да окаже огромно влияние върху различни приложения - от компютри до комуникации и забавления. PC с такава платка би могло да намали времето за сваляне на типичен филм с висока резолюция от 30 минути до около секунда, заявяват от компанията.