След месеци на анализи и експерименти, екип от изследователи от университета "Джон Хопкинс" обяви успешното развитие на дрона CRACUNS. Абревиатурата CRACUNS означава Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System или "устойчива към корозия скрита безпилотна авиационна система".

Става въпроса за безпилотен самолет, който има способността да пребивава в продължение на месеци под вода, без да се влоши или разложи. След подаване на сигнал, CRACUNS може да изплува от водата и да започне да лети, способен да извърши различни задачи.

Преди изследователите от университета да започнат работа по проекта, те знаеха, че има две големи предизвикателства, които трябваше да преодолеят.

Първо, дронът трябваше да се произвежда изключително лек, не само да е способен да се гмурка, но и да може да издържи налягането на водата.

Второто предизвикателство за тях беше да се уверят, че дронът може ефективно да работи, след пребиваването под вода за дълги периоди от време.

След направени тестове се установило, че устройството без проблем остава в солена морска вода на дълбочина до 60 метра в продължение на 2 месеца, след което функционира нормално.

Използван е възможно най-малко метал, за да се избегне рискът от корозия. Новият вариант, който разработват специалистите, ще може да маневрира под вода.