Сатурн с нови 12 луни Астрономи откриха 12 нови луни около Сатурн, като с тях броят на известните спътници на планетата стана 46.

Спътниците са малки космически тела с неправилна форма и диаметър между 3 и 7 километра. Те се намират на доста голямо разстояние от планетата и извършват една пълна обиколка за 2 години.

Най-много луни има Юпитер – 63. След Сатурн се нареждат Уран с 27 спътника и Нептун с 13.

Спътниците са открити с помощта на телескопа”Субару“ на Хавайските острови. Откритието е направено случайно, при детайлно изследване на по-далечни планети, съобщи Дейв Джуит от Хавайския университет, член на изследователския екип.

Възможно е спътниците да са се формирали в астероидния пояс между Марс и Юпитер и да са излезли от него под влияние на гравитационното поле на Юпитер, обясни той пред Би Би Си.

По думите му главният въпрос е как те са попаднали в орбита около Сатурн. Съвременното компютърно моделиране позволява да се обясни как големите планети притеглят тези космически тела, но не обяснява какво определя тяхната орбита.

Астрономът подчерта, че новото откритие ще увеличи знанията за спътниковите системи като цяло и ще даде информация за това как малките космически тела се притеглят в полето на огромните планети.