"Изпомпващ" пластир, съдържащ милиони живи, биещи стволови клетки, може да помогне за възстановяване на щетите, причинени от инфаркт, разкриха изследователи.

Пришит за сърцето, пластирът с размери 3 на 2 сантиметра, е отгледан в лаборатория от проба от собствени клетки на пациента, след което се превръща в здрав работещ мускул.

Той също така освобождава химикали, които възстановяват и регенерират съществуващите сърдечни клетки.

Тестовете на зайци показват, че приспособлението изглежда безопасно, увериха експерти от Imperial College в Лондон на конференция в Манчестър.

Изпитания върху пациенти трябва да започнат през следващите две години, е станало ясно на конференцията на Британското дружество по сърдечно-съдови заболявания.

Инфарктът се случва, когато задръстена артерия блокира притока на кръв към сърдечния мускул, лишавайки го от кислород и хранителни вещества.

Това може да увреди изпомпващата сила на сърцето и да доведе до нелечима сърдечна недостатъчност.

Сърдечната недостатъчност засяга около 920 000 души във Великобритания, уточнява Би Би Си.

Изследователят д-р Ричард Джабур подчертава: "Един ден се надяваме да добавим сърдечните пластири към леченията, които лекарите могат обичайно да предлагат на хората след сърдечен удар. Бихме могли да предписваме един от тези пластири заедно с лекарства за човек със сърдечна недостатъчност, които можете да вземете от рафта и да имплантирате направо на човек."

От своя страна Проф. Метин Авкиран от Британската сърдечна фондация, която е финансирала изследването, изтъква: "Сърдечната недостатъчност е състояние на инвалидизация и промяна на живота без лечение, което прави ежедневните задачи изключително трудни. Ако можем да закърпим сърцето и да му помогнем да се излекува, бихме могли да променим перспективата за тези хора."