Журито на конкурса "БГ Сайт" обявява днес наградите за най-добри български интернет страници. Победителите ще станат известни на тържествената церемония от 19 часа в Младежкия театър "Николай Бинев", бул.Дондуков №8. Те ще получат почетната статуетка - символ на конкурса, изработка на Иво Арнаудов.

Конкурсът Български сайт се организира за осма поредна година. За първи път се провежда през 1999 година по инициатива на уеб агенция ABC Design & Communication. От 2004 г. конкурсът става част от дейността на Българска уеб асоциация. В "БГ Сайт" участват професионални и любителски сайтове на български език, създадени от утвърдени уеб екипи или от начинаещи дизайнери и програмисти.

Тазгодишното издание на конкурса ще се проведе в 17 категории: "Общност", "Общество", "Образование и наука", "Финанси", "Здраве", "Новини", "Услуги", "Спорт", "Пътешествия и туризъм", "Производство и индустрия", "Личен сайт", "Дизайн и изкуства", "Гайдове и справочници", "Развлечения и лайфстайл", "Електронна търговия" и "Онлайн реклама". В "БГ Сайт 2006" е включена и нова категория - "Сайт за мобилен Интернет". В нея ще бъдат връчени две награди - за WAP сайт и страница, оптимизирана за мобилни устройства.

Победителят във всяка категория ще се излъчи от 14-членно жури, което е съставено от експерти, ръководители на значими сайтове или фирми, свързани с интернет бизнеса, водещи специалисти в областта на уеб. За първи път тази година в категорията "Онлайн реклама" авторитетно 7-членно жури ще гласува "на живо" след презентиране на кампаниите, регистрирани за участие.

За участие в конкурса тази година са се регистрирали 325 сайта от които 16 новинарски, 21 за образование и наука, 38 за търговия, производство и индустрия, 11 рекламни, 26 лични сайтове, 3 за мобилни устройства, 16 за пътешествие и туризъм, 29 за развлечения и др.

Припомняме, трите сайта от Web Media Group - News.bg, Money.bg и Topsport.bg, са номинирани съответно в категориите новинарски, бизнес и спортен сайт.