ГалактикаАстрономите доказаха, че в центъра на нашата галактика се образува свръхмасивна черна дупка. Това стана възможно благодарение на наблюденията на звездата S2, която се върти по тясна орбита в самия център на Млечния път, съобщи електронното издание Membrana.

Наблюденията на рентгеновото излъчване на звездите в центъра на галактиката доказаха, че компактният източник на такова излъчване, известен под името Sagittarius A*, е огромна черна дупка.

До момента обаче учените не допускаха други възможности. Те смятаха, че става дума за няколко малки черни дупки, неутронни звезди или кълбовидни скупчвания на неутрино. Сега останаха два варианта – черна дупка или звезда, състояща се от елементарни частици, наречени бозони, но по мнението на астрономите, звездата рано или късно ще се превърне в черна дупка.

Звездата S2 се наблюдава от 10 години от няколко обсерватории. Тя прави пълна обиколка около Sagittarius A* за 15.6 години, максимално се приближава до него на 17 светлинни часа и се отдалечава най-много на 5 светлинни дни.

Изчисленията на орбитата и предполагаемата маса на звездата показват, че масата на черната дупка в центъра на Млечния път е равна на 3.7 милиона пъти масата на нашето Слънце.