На 25-ти август, 1991-ва година финландския студент Линус Торвалдс представя първата версия на своята операционна система, която тогава се нарича все още "Freax" и по-късно става известна като ГНУ/Линукс, съобщават от Linux-bg.org.

През 1991, Линус Бенедикт Торвалдс бил второкурсник, изучаващ компютърни науки в хелзинския университет, а също така и самоук хакер. Двадесет и една годишният финландец обичал да бърника компютрите, привличали го мощта и границите, до които може да бъде увеличена тя. Но това, което липсвало, било операционна система, която да може да удовлетвори изискванията на професионалиста.

MINIX била добра, но все пак, тя била само операционна система за студенти, създадена като учебно помагало, а не като мощна операционна система с индустриална значимост.

На 25 август 1991г. историческото съобщение било изпратено до новинарската група на MINIX от Линус:

Привет, народе ползващ Мinix,
Аз правя (безплатна) операционна система (просто хоби; няма да е нещо голямо и професионално като gnu) за 386(486) AT компютри. Работя по това от април и започва да придобива завършен вид. Ще се радвам на всякакви коментари - какво харесвате и какво - не в minix т.к. моята OS много прилича на него (физическата рганизация на файловата система (поради практически съображения) освен всичко друго).
Изцяло са портирани bash(1.08) и gcc(1.40), и нещата изглежда работят.Това означава, че ще имам нещо практично до няколко месеца и бих искал да знам какви нови функции хората биха искали. Всяко предложение е добре дошло, но не обещавам, че ще осъществя всички.

Линукс версия 0.03 излезе след няколко седмици. До декември се появи версия 0.10. Все още Линукс беше се отдалечил съвсем малко от първоначалната си скелето-подобна форма.
Поддържаше само AT твърди дискове, нямаше login (зареждаше направо bash). Версия 0.11 беше много подобрена - с поддръжка за многоезични клавиатури, драйвери за флопи дискови устройства, поддръжка за VGA, EGA, Херкулес и др.
Номерата на версиите продължиха от 0.12 направо към 0.95 и 0.96 и т.н.
Скоро кодът тръгна по целия свят от FTP сайтове във Финландия и на други места.