пешеходна пътекаНеобичаен експеримент са започнали властите в Западен Ванкувър, Канада. Градската управа ще се бори с невнимателните шофьори чрез... оптическа илюзия.

TechNews.bg съобщава, че образът на малко момиче, гонещо топка, ще бъде „прожектиран" на улица близо до училищна зона. Изображението ще бъде нарисувано на пътя и ще е издължено, като ще изглежда триизмерно, когато се гледа от наближаващата кола. Погледнато отдалеч, то ще изглежда просто като означение на пътя.

Когато обаче колата се приближи, изображението на момичето и топката ще се „изправи" от асфалта. Ако водачът кара с препоръчителната за района скорост от 30 км/ч, той ще бъде в състояние да спре веднага при вида на детето.

Целта на кампанията е да очакват неочакваното, докато са на път. Тя ще струва 15 хил. долара и ще продължи една седмица, като ще има знак, предупреждаващ шофьорите за провеждането на програмата.

Според местните власти, през септември и октомври са налице най-много смъртни случаи с деца по пътищата, а родителите често са безотговорни и невнимателни. Традиционните методи за безопасност не са успели да предадат посланието и надеждата е, че експериментът с 3D изображението ще изненада шофьорите и ще им напомни, че трябва да намалят скоростта и да шофират с повишено внимание, особено в близост до училища.

Налице са опасения, че изображението може да изненада невнимателните шофьори твърде много, което ще ги накара да „скочат" на спирачките рязко и да бъдат ударени от идващите зад тях автомобили. Местните полицаи обаче подкрепят всичко, което би могло да накара шофьорите да забавят и да карат внимателно в региона.