Ракета-носител беше изстреляна от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида. Тя носи новия космически кораб „Орион" на американската космическа агенция НАСА, чиято крайна цел е да превозва хора до Луната и Марс, съобщават световните информационни агенции.

Краткият полет на "Орион" ще бъде използван за тестване на ключово важни за сигурността на кораба технологии, като топлинния щит и парашутите. На борда няма хора.

Ракетата Delta IV-Heavy беше изстреляна в 7:05 източно щатско време (14:05 българско).

Ракетата-носител изхвърли конусообразния космически кораб на 6000 км над земната повърхност, като целта е „Орион" да се върне с висока скорост обратно в земната атмосфера.

Това ще генерира температури по повърхността на апарата от порядъка на 2000 градуса по Целзий, като това ще позволи на инженерите да проверят дали системите на "Орион" за термична защита отговарят на спецификациите си.

"Орион" сега пътува с 14 хил. мили в час в орбита, след като на ракетата й е отнело 17 минути, за да отведе космическия кораб в орбита.

Припомняме, изстрелването на "Орион" беше планирано за вчера, но НАСА го отмени поради няколко причини. Стартът беше забавен заради технически проблем и заради неблагоприятни метеорологични условия.

След около 5 часа полет космическия кораб "цопна" в Тихия океан до мексиканския бряг, където кораби на ВМС на САЩ ще приберат капсулата.

„Орион" е първата създадена от НАСА капсула за открития Космос за последните повече от 40 години. Тя е проектирана да побира четирима астронавти за дълги разстояния и шестима при по-кратки.

НАСА разглежда теста като първа стъпка на човечеството към изпращане на човек на Марс.

От 2011 г. НАСА не е изпращала хора в Космоса със свой кораб. Тогава агенцията спря използването на совалки.

Агенцията вече е изхарчила 9,1 милиарда долара за „Орион". Следващият заплануван тестов полет е през 2018 година, а първият с хора е през 2021 година. Програмата тогава ще струва 19-22 милиарда долара.