България получи отказ за регистрация на символите „бг" за национален интернет адрес на кирилица.

Международната организация за интернет имената и адресите ICANN се е мотивирала с това, че има визуалната прилика на предложението със съществуващи адреси на латиница.

Независимо от широката обществена подкрепа в България за „бг" като най-харесваното съчетание от букви на кирилица, при оценката е взето предвид, че интернет е световен ресурс и уникалността в него е най-важна.

По непотвърдена информация "бг" напомняло на интернет адресите на Бразилия (br) и Буркина Фасу (bf).

От министерството на транспорта припомнят, че в края на 2009 година е публикувана анкета за избор на име на интернет адреса на България на кирилица.

Въпреки условието да бъдат предлагани алтернативни имена на „.бг", тъй като тези символи може да не бъдат одобрени от Международната организация за интернет имената и адресите, една трета от гласувалите са посочили точно това съчетание. Една четвърт избраха за свой фаворит символите „бгр".

Процедурата за регистриране на интернет адреси на азбуки, различни от латиница пред ICANN, стартира официално на 16 ноември 2009 г. Държавната подкрепа е условие за участие в този процес.

Заявката за оценка на „бг" е подадена на 19 февруари. Към нея са приложени писмо за подкрепа от Съвета по стандартизация на географските имена към Агенцията по геодезия, картография и кадастър и набор документи, с които да докажем подкрепата за стринга от българските интернет потребители.

Представени са и резултати от анкети, линкове към български интернет медии и писма за подкрепа от браншовите организации АСТЕЛ и БАСКОМ, както и от Сдружение „УНИНЕТ".

От министерството на транспорта обясниха, че в отговора на ICANN не се посочва на кои други вече регистрирани домейни напомня предложения от България „бг".

Във ведомството все пак са имали опасения, че предложението ще бъде отхвърлено, тъй като някои експерти предварително оповестили, че "бг" напомняло на интернет адресите на Бразилия (br) и Буркина Фасу (bf).

Сред резервните варианти за страната ни сега остава „бгр", ще има и нови предложения, обещаха от министерството.

От транспортното ведомство информират, че ще стартират нова анкета за набиране на обществена подкрепа за име на интернет адрес на кирилица.