Протеин предпазва от СПИН Изкуствено добит протеин, който съществува в имунната система на здравия човешки организъм, може да предпазва женските маймуни от вируса на СПИН. Това съобщи екип учени от Съединените щати и Швейцария.

Новината е огромна крачка в разкодирането на вируса на нелечимата засега болест и може да доведе до създаването на субстанция, която да блокира развитието му сред хората, коментира телевизия “Европа”.
Учените работят над получения засега микробицид, за да създадат крем или гел, който да предпазва от опасната инфекция.

Човешката имунна система, която позволява на вируса на СПИН да се развива, използва молекулните пътища, за да стигне до клетките, осигуряващи имунитета на организма. Хора, у които липсват определен тип клетки, идентифицирани като CCR5, са почти изцяло защитени от зараза с ХИВ. Този принцип е поставил началото на изследователската работа на учените.

Биолозите тествали микробицида на маймуни. Първо те били третирани с получената субстанция, а след това заразени с ХИВ вируса. Маймуните обаче останали резистентни към него.

Тестове с хора се планират до една година, но преди това ще се направи мащабно наблюдение дали получената анти-СПИН субстанция няма странични ефекти върху животни.

До момента 43 млн. души носят опасния вирус, а над 25 млн. вече са починали от СПИН.

Според учените бъдещият медикамент ще бъде използван от хора, които не харесват или отхвърлят употребата на презервативи, особено в арабския свят и африканските страни, където това се смята за неморално.