Facebook претърпя проблем с неприкосновеността на данните, след като част от информацията на близо 100 милиона потребители беше свалена от сайта и преместена в публично достъпен за теглене файл.

Информацията, която хората доброволно са направили общодостъпна в социалната мрежа, е била събрана от един единствен човек - британския консултант Рон Боус от компанията за сигурност Skull Security, информира TechNews.bg.

Създаденият от Рон Боус „паяк" е събрал от отворените директории на Facebook имената и URL връзките към профилите на 100 милиона потребители.

„Мога да намеря името на всеки във Facebook", казва Боус, цитиран от PC Pro.

Неговият списък не съдържа данни за приятелите, но дори и тази информация може да бъде получена.

„Да се стигне до техните приятели означава да се премине през много повече информация, а аз нямам в момента тази възможност", добавя Боус.

Събраната информация вече я има не само във Facebook, но и в търсачки като Google и Bing. Не са компрометирани секретни лични данни, коментира представител на социалната мрежа.

„Подобно на телефонен указател, това е информация, която помага на хората да се откриват един друг, което е и причината те да се присъединят към Facebook. Ако някой не иска да бъде открит, ние предлагаме редица механизми, които помагат на хората да не се появяват при търсене във Facebook или в търсачки, както и да не я споделят през различни приложения", допълва говорителят на Facebook.