Пазарът на персонални компютри и лаптопи продължава да се свива. В рамките на периода юли-септември тази година е бил записан спад в доставените количества с 8.6%, съобщават две независими изследвания, цитирани от PixelMedia.bg. Те са на водещите компании Gartner и IDC.

За предходните три месеца в продажба са били пуснати 80.3 милиона  PC-та и лаптопи. Което продължава тенденцията от последно време доставките да намаляват. В конкретния случай спадът е сравнително сериозен.

„Потребителите продължават да се обръщат все по-често към таблетите за ежедневно използване на съдържание, отколкото към персоналните компютри и лаптопите", отбелязват от Gartner. Така за пореден път се потвърждава една тенденция, която се смяташе за немислима от мнозина през 2010 година, когато беше представен първият iPad. А именно - таблетите да изядат пазарния дял на традиционните компютри и лаптопи.

При доставките, топ 3 на водещите компании остава без промяна. На първо място са Lenovo със 17.6% пазарен дял, близо до тях са HP със 17.1%. Третата позиция се заема от Dell с 11.6%.

Сериозен е спадът в доставките за Acer и Asus. Те се намират на четвърто и пето място със съответно 8.3% и 6.1% пазарен дял.