Министрите на 27-те държави-членки на ЕС официално приеха новите правила за роуминга в ЕС. Те бяха предложени от Европейската комисия миналия септември и одобрени от Европейския парламент през април, припомня europebg.

Новите правила за роуминга в ЕС ще доведат до допълнително намалениес до 60 % на сметките за роуминг на потребителите от 1 юли, съобщава Рапид.

Новият регламент за роуминга в ЕС гарантира, че докато са в чужбина в рамките на ЕС, потребителите няма да плащат повече от 0,11 евро(без ДДС) за изпращане на текстово съобщение.

Със своите мобилни телефони потребителите ще могат също така да сърфират в интернет, да изтеглят филми или да изпращат снимки от отпуската, без затова, че лятото са ползвали роуминг да получат „шок при получаване на сметката" .

При новите правила за повиквания в роуминг мобилните оператори трябва да таксуват своите клиенти на една секунда след първите 30 секунди, вместо на една минута, с което се очаква намаляване на телефонните сметки с до 24 %.

„Днешното единодушно приемане от Съвета на министрите означава, че новите правила за роуминга са преодолели последното процедурно препятствие и от 1 юли ще доведат до незабавни ползи за потребителите",коментира европейският комисар по далекосъобщенията Вивиан Рединг .

След няколко дни регламентът може да бъде публикуван в Официален вестникна Европейския съюз. Тъй като новите правила за роуминга са включени в регламент на ЕС, те ще влязат в сила незабавно на 1 юли 2009 г. във всички държави-членки на ЕС.