Изобретението, разработено под ръководството на професор Чжун Лин Ван от Технологичния институт на щата Джорджия в САЩ, се базира на прости и отдавна познати пиезоелектрически явления, но оползотворени с модерни микроелектронни средства, съобщават от ComputerWorld.bg.

Конструкцията на новата „батерия" се състои от масив нано-влакна, закрепени с подвижна връзка между подложка и специален електропроводящ слой с подходящо нанесени електроди.

Под влияние на „естествените вибрации на околната среда" нано-влакната се огъват и създават неголям заряд под влияние на пиезо ефекта. При изправянето си влакната периодично се докосват до електродите и освобождават заряда си.

В резултат на това между двата повърхностни слоя на конструкцията се получава напрежение, което може да служи за захранване на други неголеми елементи.

Според официалната информация мощността на такъв генератор с обем само 1 кубически сантиметър може да достигне 4 вата, което е достатъчно за захранването на датчици за околна среда например.