Много от потребители на Dell искат от компанията да върне операционната система Windows XP в своите компютри, съобщават от TechNews.bg.

Както повечето производители на компютри, така и Dell започна да предлага PC с предварително инсталирана Vista, след като Microsoft пусна през януари новата си операционна система.

От Dell казват, че в рамките на проекта IdeaStorm потребителите са поискали от компанията да върне Windows XP. Във форума на Dell, едно от най-подкрепяните искания е връщането на опцията за Windows XP.

Windows XP стана рядко срещана система след пускането на Vista, но не и невъзможна за намиране. HP обяви, че ще продължи да продава Windows XP на машините си, предназначени за малките и средните фирми. Lenovo също продължи да продава XP на много от своите бизнес системи.

Според анализаторите, този ход на Dell не е добър знак за Vista.

Microsoft реагира, като заяви, че Dell отговаря на исканията на едно малцинство, което има специфични изисквания. По-голямата част от потребителите, както всъщност признават и от Dell, искат най-новите и най-добрите технологии, а те включват и Windows Vista, посочват от Micorosft.

Microsoft съобщи, че спира продажбата на Windows XP на големите PC производители от януари 2008 година. По-малките асемблатори на машини ще могат да продават Windows XP базирани компютри още една година.