По мнението на Goldman Sachs една от основните причини за това е очакването от страна на потребителите до излизането на новата операционна система Windows Vista, планирано за януари, съобщават от ComputerWorld.bg

Има и друга причина обаче, твърдят от компанията, а именно - недостигът на евтини Intel процесори и чипове на AMD за новия цокъл AM2, който ограничава предлагането на бюджетни РС дъна и системи, докато в същото време търсенето за тях си остава доста високо.

Междувременно растящата потребителска ориентация към преносимите компютри също държи относително ниско търсенето на дънни платки за настолни РС машини.
Според пазарните наблюдатели това ще доведе до постепенно натрупване на стокови наличности от такива продукти и съответно - до евентуални ценови войни между доставчиците с цел "разчистване на инвентарите", които може да свалят цените на настолната РС техника точно за периода на голямото коледно пазаруване.

Секторът на преносимите РС системи обаче също не е застрахован от неприятности, тъй като голямото потребителско търсене за такива машини е потенциална рецепта за потенциален недостиг на компоненти и тук, твърдят още от Goldman Sachs.
Налице са и първите индикации за подобни перспективи: на инвеститорска конференция преди около седмица мениджъри на компанията Acer докладваха, че ще могат да осигурят само 95% от компонентите, необходими за планираното за четвъртото тримесечие производство.

Производителят очаква недостатъчно доставки на микропроцесори и батерии и се опасява, че ако той действително възникне, може да не успее с изпълнението на част от поръчките. А като се има предвид, че Acer е четвъртият по големина в света РС доставчик, няма как всичко това да не се отрази в глобален мащаб, смятат аналитиците.

За недостига на батерии без съмнение сериозно допринася станалата вече пословична масова замяна от страна на големите лаптоп производители като Apple, Dell, Fujitsu-Siemens, Toshiba и др., която става във възможно най-неподходящия момент. По изчисленията на Sony, смените на акумулаторните елементи ще достигнат общо около 9,6 млн. броя.