Пауърбол е изобретен от NASA като уред за физическа тренировка на астронавтите, за да се компенсира отрицателното въздействие на продължителният им престой в състояние на безтегловниост. Той има забележителен ефект върху раменете, предмишницата, китката и пръстите.

След първоначалното завъртане на вътрешната секция с ритмични кръгообразни движения на китката, не само поддържате първоначалната скорост, но и постоянно я ускорявате. Увеличаващите се при това жироскопични сили правят все по-трудно по-нататъшното забързване на въртенето.

Вграденият компютър с течнокристален дисплей в горната й част отчита моментните обороти, максимално достигнатите обороти, също така и брой обороти направени за всеки 30, 60 и 90 секунден интервал, което същевременно дава възможност за организиране на състезания. В някои от версиите на пауърбол има и вградени светодиоди, които колкото по-бързо въртите топчето, толкова по-ярко блестят.

Снимки на Powerball: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

Подходящ е за офиса като средство за раздвижване на ръцете след продължителна работа с компютър. Пауърбол не се нуждае от батерии, тъй като има в себе си вградени, които се зареждат от енергията на въртене, която същевременно захранва и светодиодите.

Цената варира между 40 и 200 лева, в зависимост от модела.