ЗеленчуциОтпадъците храна, давани досега на кварталните кучета, скоро може да влязат в употреба за зареждане на евтини домашни батерии. Източниците на енергия за малките уреди може вече да се наричат и “бактерии”, ако британски учени съумеят да проведат по-нататъшни успешни опити в тази насока.

Изследователите от Университета на Западна Англия в Бристол разработиха микробактериална горивна клетка с размер на мобилен телефон, която се зарежда от органични домашни отпадъци, съобщи Център "Демокрит".

В момента горивната клетка работи само с кубчета захар и след разпада им не отделя никакъв боклук. Сега сме се прицелили в морковите”, казват те за New Scientist.

Крис Мелуиш и неговият екип използват горивната клетка върху малък робот. Според учените ако се използват няколко батерии едновременно, те ще могат да накарат и домашни уреди да работят.

Бактериалната клетка, която би струвала 15 долара, директно преобразува биохимична енергия в електричество. Тя използва колонии от бактерии E. coli, произвеждащи ензими, които разграждат въглехидатите, при което се отделят водородни атоми.

Клетката съдържа химикали, които провеждат серии от откисляване и по този начин откъсват електроните от атомите на водорода и ги отвеждат до анода на горивната клетка. Волтажът бил достатъчен да захрани електрическа верига.

50 грама захар са достатъчни крушка от 40 вата да свети в продължение на осем часа, твърдят учените. Мелуиш и неговият екип обясняват, че тяхната органична клетка може да произвежда осем пъти повече енергия в сравнение с други микробни горивни клетки.