България е на предпоследно място в ЕС по навлизането на цифрови технологии в икономиката и обществото. Това показва публикуван днес специален индекс на ЕК, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел.

Нашата страна е в групата на изоставащите страни, които показват резултати под средното за ЕС. Достъп до високоскоростен широколентов интернет имат почти 72% от българските домакинства, но в селата няма такова покритие, а реален абонамент за бързия интернет имат едва половината от българските домакинства.

Това може да се дължи както на недостатъчни умения на населението за ползване на цифрови технологии, така и на слабо развитата широколентова инфраструктура извън основните градове, което води до цифровото разделение между градските и селските райони.

България трябва да се справи със сериозното си изоставане в придобиването на умения за ползване на цифрови технологии - едва 31% от населението имат основни умения в тази област, отбелязва Европейската комисия. Половината от хората в България и Румъния, която е на последно място според индекса, са дигитално изключени.

Малко българи ползват интернет банкирането или пазаруването онлайн, сочи статистиката. Потребителите у нас са сред първенците единствено в използването на услугите за видеоразговори и социалните мрежи.

Другите изоставащи страни според индекса са Гърция, Полша, Словакия, Унгария, Франция и Чехия.