Изстреляният в понеделник модул за кацане на Луната Peregrine е имал проблем със задвижващата си система, съобщи американският разработчик Astrobotic Technologies.

"Възникна повреда в задвижващата система", уточниха от компанията. Отбелязва се, че ако задвижващата система се е повредила, това "застрашава способността на космическия кораб да извърши меко кацане на Луната" на 23 февруари. От НАСА са установили, че лунният модул губи и гориво, уточни АФП.

Peregrine трябваше да бъде първият комерсиален модул за кацане и първият американски модул за кацане от повече от 50 години насам, който ще кацне на Луната.

Astrobotic Technology побърза да ориентира своя модул за кацане към слънцето, така че слънчевият панел да може да събира слънчева енергия, докато зарядът на батерията се изчерпва.

Проблемът възникна около седем часа след изстрелването на модула с помощта на новата тежка ракета-носител "Вулкан" на United Launch Alliance (ULA) от американския космически стартов комплекс 41 в Кейп Канаверал във Флорида в 02:18 ч. по източното крайбрежие на САЩ.

След половин век: САЩ подновиха успешно мисиите до Луната

След половин век: САЩ подновиха успешно мисиите до Луната

Стартира първата такава с частна ракета

Основният полезен товар на модула включва пет различни научни инструмента на НАСА, които имат за цел да откриват молекули вода на Луната, да измерват радиацията и наличието на водород, въглероден диоксид и метан в повърхностния и подповърхностния реголит, както и други неща.

Освен това модулът носи 15 инструмента от американски и чуждестранни изследователски центрове и мемориални капсули на търговски клиенти.

Мисията е част от договора на НАСА с Astrobotic Technologies в рамките на програмата Commercial Lunar Payload Services (CLPS).

Луната се оказа с 40 милиона години по-стара

Луната се оказа с 40 милиона години по-стара

Земният спътник се е образувал преди повече от 4,46 милиарда години

Кацането е планирано за 23 февруари в района на вулканичните куполи Грюйтуизен, разположени в североизточния край на Океана на бурите на видимата страна на Луната. Космическият апарат е проектиран да работи на повърхността на Луната в продължение на 10 дни.