Провали се първата сателитна мисия, изстреляна от територията на Обединеното кралство. "Аномалия" попречи на ракетата, управлявана от американската компания Virgin Orbit, да достигне орбита и да изведе сателити в космоса, съобщава БиБиСи.

На пръв поглед е изглеждало, че ракетата се е издигала правилно, но тогава от компанията информират за неизправност, а сателитите са били изгубени. Самолетът носител 747 се е върнал безопасно в базата.

Системата Virgin Orbit е в експлоатация е едва от 2020 г. Тя е претърпяла повреда при първото си излизане, но след това е имало четири успешни полета.

По данни на Британската космическа агенция, проблемът е възникнал в горния сегмент на ракетата. Двигателят от втора степен е имал техническа аномалия и не достигнал необходимата орбита. Останалото обаче е част от разследване на Virgin Orbit и правителствените служби.

Няма потвърждение дали ракетата е паднала обратно на Земята, но ако е, тя е щяла да падне над ненаселени райони.

Обединеното кралство и преди е изпращало ракети в космоса, но не и за извеждане на сателити в орбита. Космическата индустрия на страната винаги е трябвало да изпраща сателитите си до чужди космодруми, за да ги изведе в орбита.

Повече от 2000 зрители се бяха събрали на летище Корнуол, Нюкуей, за да наблюдават отпътуването на 747. Те се отдалечиха, докато новините, че нещо се е объркало, бяха оповестени.

Първи успех на САЩ с хипезвукова ракета

Първи успех на САЩ с хипезвукова ракета

Тя е изстреляна от самолет