Руската ракета носител "Союз-2.1а" с пилотирания космически кораб "Ю. А. Гагарин" ("Союз МС-18") беше изстреляна от космодрума Байконур, информира ТАСС.

Изстрелването е станало от 31-ва площадка на космодрума (стартовия комплекс "Восток") в 10:42 часа българско време. Космонавтите от "Роскосмос" Олег Новицкий и Пьотър Дубров, както и астронавтът от НАСА Марк Ванде Хай, се отправиха към Международната космическа станция (МКС). За Новицкий това е трети полет, за Ванде Хай - втори, а за Дубров - първи в кариерата му. 

В момента на станцията работят руснаците Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков, американците Кетлин Рубинс, Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър и Шенън Уолкър, а също и японецът Соити Ногути. 

Русия планира 2 пилотирани полета до МКС през 2021година

Русия планира 2 пилотирани полета до МКС през 2021година

Първият е насрочен за 9 април

Около девет минути по-късно космическият кораб се е отделил от третия етап на ракетата носител и е започнал автономен полет до станцията, уточни дикторът на космодрума Байконур. Сближаването с МКС ще следва двуорбитна схема и ще отнеме приблизително 3 часа и половина. Прикачването към модула на МКС "Рассвет" е планирано за 14:08 часа днес.

Пилотираният космически кораб "Союз МС-18" получи името "Ю. А. Гагарин", което беше нанесено върху повърхността на екранно-вакуумната топлоизолация на битовия отсек на космическия кораб. В същото време на ракетата е сложен стикер с официалната емблема на 60-годишнината от първия полет в историята на човек в космоса. На него е изобразен профила на Гагарин, неговия автограф, звезда и надпис "60 години от първия полет на човека в космоса".

Рогозин нарече "глупави и незаконни" санкциите на САЩ срещу "Союз"

Рогозин нарече "глупави и незаконни" санкциите на САЩ срещу "Союз"

САЩ решили да "плюнат в самарския кладенец"

Руските космонавти, отправили се за МКС днес, ще съпроводят модула "Пирс" и ще се срещнат на многофункционалния модул "Наука" на станцията. За подготовката за неговото скачване и интеграция, те ще трябва да направят няколко излизания в открития космос. Общо в рамките на експедицията МКС-65, която се отправи към станцията, ще бъдат проведени над 50 научни изследвания и експерименти. Изпълнението на две от тях се планира в автоматичен режим. По-конкретно се очаква да се проведат 19 изследвания в областта на космическата медицина и биология, пет в областта на космическите материали, две в областта на физиката на космическите лъчи, 20 свързани с технологиите за усвояване на космическото пространство.

Американски астронавт и двама руски космонавти полетяха със "Союз" към МКС

Американски астронавт и двама руски космонавти полетяха със "Союз" към МКС

След като са прекарали строга карантина