Изпълнителният директор на руската държавна корпорация "Роскосмос" Дмитрий Рогозин определи санкциите на САЩ срещу производителя на ракетите носители "Союз" "странни" и незаконни.

В коментар за "Новости" началникът на "Роскосмос" отбелязал, че в списъка със санкционираните е включен самарския център "Прогрес", производител на ракетите носители "Союз-2", с които космическият кораб "Союз МС" доставя астронавти на Международната космическа станция (МКС) от 2011 г.

Русия видя в санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" акт на хибридна война

Русия видя в санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" акт на хибридна война

Епизод пореден по темата

"Сега, оказва се, у американските ни колеги "батутът заработи" отново и на първо място решиха да плюнат в самарския кладенец. Не е ли твърде рано, колеги, изведнъж вашият "батут" пак ще се счупи и отново ще трябва да удовлетворявате страстта си към космоса от нашия кладенец", отбеляза саркастично Рогозин.

По думите му санкциите били незаконни и глупави, тъй като за "крайни военни потребители" произволно са посочени компании, които "не са били и не са такива".

Вчера Министерството на търговията на САЩ публикува списък със санкции, в който за първи път влизат две предприятия на "Роскосмос": РКЦ "Прогрес" и главния научен институт на държавната корпорация ЦНИИмаш (в неговия състав влиза Центъра за управление на полетите).

Путин: Хвалещият се с хуманност Запад не трябва да налага санкции в пандемия

Путин: Хвалещият се с хуманност Запад не трябва да налага санкции в пандемия

Русия не се меси във "великата нация САЩ", но външни лица ще опитат да се месят в Русия